Amit tudni kell a kamerás csatornavizsgálatról

A mai technológiával a szennyvíz csatornákat és csővezetékeket már belülről is megvizsgálhatjuk anélkül, hogy bármilyen bontási munkát végeznénk. A kamerás csatornavizsgálattal megvizsgálhatjuk, hogy a csatornahálózat milyen műszaki állapotban van, ezáltal szinte pontosan meghatározhatjuk szennyvíz hálózatunk élettartalmát.
A kamerás csatornavizsgálat pontosan megmutatja nekünk, hogy a föld alatt milyen úgy nevezett vak rákötések vannak a csővezetékre, illetve a rákötések és illesztések állapotát.

A csatornavizsgálattal könnyen észrevehető az építési törmelék, az illesztéseknél benőtt fagyökérzet és ha beszakadt a vizsgált csővezeték. A kamerás csatornavizsgálat egy kis színes monitoron könnyen nyomon követhető, melyről igény esetén felvételt is készítünk, majd a tapasztaltakat csatornakamerázási szakvéleménnyel támasztjuk alá. A felvételen jól látható a dátum, a pontos idő valamint az információk a vizsgált szakaszról.
Felvételünk a biztosító felé egy bizonyíték mellyel alátámaszthatja kárigénye valósságát és jogosságát!

Három típusú száloptikás csatornavizsgáló kameránk van

1. A legkisebb kamera:

17mm-es fejjel rendelkezik és 15 méter hosszúságú csőszakaszt lehet vele vizsgálni 20mm-től 50mm-es csőátmérőig alkalmazható, amivel a mosdó, mosogató, padlóösszefolyó, kézmosó, pisouar, zuhanyzó és egyéb kisebb méretű szennyvízvezetékkel szerelt szerelvény csatorna hálózata vizsgálható.

2. A közepes kamera:

40mm-es fejjel rendelkezik 60 méter csőszakasz vizsgálatára alkalmas. 70mm-től 160mm-es csőátmérőig már a WC, udvari lefolyó, esőelvezető, valamint a főgerinc csatornavezetékeit vizsgáljuk.

3. A legnagyobb:

55mm átmérőjű fejjel rendelkezik és 100 méter hosszúságú csőszakaszt, lehet vele vizsgálni. 160mm-es csővezeték feletti csőhálózatok vizsgálatára alkalmas készülék! Mindhárom kamerával színes és jó élvezhető éles kontrasztú felvételt tudunk készíteni! Legújabb szerzeményünk egy félautomata önjáró csatornavizsgáló berendezés, amire nagyon büszkék vagyunk!

EBA önjáró csatornavizsgáló kamera

Csatornavizsgálat, önjáró kamerával. Vállaljuk 125mm-500mm átmérőjű csatorna csővezetékek lejtési és repedési vizsgálatát. A látottakról tökéletes minőségű jó élvezhető éles kontrasztú videofelvételt készítünk, amit egy az önjáró csatornavizsgáló kamera által készített és a helyszínen kinyomtatott jegyzőkönyvvel valamint a lejtési szögmérés grafikonjával támasztunk alá.A jegyzőkönyv nem csak a bekötések állapotát és az esetleges sérülések minőségét, hanem annak pontos helyét is tartalmazza centiméteres pontossággal.

Az önjáró csatornavizsgáló kamera feje forgatható, 360 fokos szögben látja körbe a csővezetéket, így az illesztések állapota és az esetleges csatornarepedések is jól láthatóak. 270 fokos szögben lát oldalra, illetve hátra a „T” és az „Y” bekötések vizsgálata valamint az oldalról és felülről érkező bekötések vizsgálatát teszi lehetővé. A forgó fej és az erős lámpák segítségével a földalatti rejtett aknák könnyedén kivizsgálhatóak, helyzetük könnyedén kimérhető, így feltárásuk is lényegesen egyszerűbb feladat.

A készülék 150m hosszú kábele kétoldali vizsgálat esetén akár 300m csatornaszakasz vizsgálatára elegendő. A vizsgálat megkezdéséhez elég egy 160-as tisztítónyílás ahol a traktort be lehet helyezni a vizsgálni kívánt csővezetékbe és kezdődhet a csőszakasz vizsgálata majd a lejtési szintméréssel egybekötött repedésvizsgálat.

Cégünk az elsők között volt, aki a kamerás csatornavizsgálattal foglakozott.

Ma a legmodernebb felszerelésekkel dolgozunk. A lakossági és a közületi szennyvízhálózatokat a legmagasabb szinten tudjuk vizsgálni a kamerás csatornavizsgáló eszközeinkkel.

A csatornakamerázás menete

A csatornakamerát egy úgynevezett berudaló, üvegszálas integrált betoló rúd, és ha szükséges, egy kamera kocsi segítségével toljuk előre a csatornában, csővezetékekben a vizsgálni kívánt szakaszon. A kamerás csatornavizsgáló berendezés önálló fehér fényű világításának köszönhetően a csővezeték belsejét tökéletesen megvilágítja, így az jól belátható a teljes keresztmetszetben. Könnyen észrevehető és könnyen felismerhető a probléma amennyiben hibás a csővezeték. Jól látható, hogy a csatornának megfelelő-e a lejtése és egymásba illesztése.

Egy úgynevezett méterszámláló segítségével a pontos távolság is könnyen beazonosítható, az integrált berudalónak köszönhetően a nyomvonalkeresésben is segítségünkre lehet. Csatornakamerázás alkalmával csak megfelelő szakértelemmel rendelkező személy foglalkozhat.
A kamerás csatornavizsgálat egy szakértelmet igénylő vizsgálat, a csatorna kamera nagy segítség a csatornánk élettartamának beazonosításakor.

Amennyiben önnek egy tapasztalt csatornakamerázással foglalkozó szakemberre van szüksége, hívjon minket bizalommal!