Duguláselhárítás, dugulás megszüntetés

Dugulás megszüntetés gépekkel

A sok rossz közül talán az egyik legrosszabb, ami az otthonokat  fenyegeti, a dugulás és a vele járó szennyvízelöntés, majd az utána következő álmatlan éjszakák sora, hogy mikor jön el még egyszer az alábbi pillanat. A dugulás elhárítása sok esetben nem a legegyszerűbb feladat az épületgépészeti munkák közül. 

Látni fogják, hogy olykor még a legjobb duguláselhárító szakember számára sem marad más út, mint a lentebb kifejtett harmadik lehetőség. A dugulás megszüntetésére tehát alapvetően három megoldás létezik:

Bontás nélküli tisztítás esetén megkülönböztetünk:

1. Dugulás elhárítás vízsugárral

Magasnyomású woma duguláselhárító gép, melynek folyamán a vízsugarat nagy nyomással juttatjuk a csatornarendszerbe, épületen belül, kívül egyaránt. A vizet tartályból nyerve egy benzinmotoros gép juttatja a vezetékbe. Fontos felhívnám a figyelmét, hogy a lakáson belüli woma használatát csak tapasztalt szakemberre szabad bízni, különben hatalmas károk keletkezhetnek otthonában!

2. Duguláselhárítás spirállal

Ez a módszer igen hatékony megoldásként szerepel a lakáson belüli dugulások megszüntetése terén. A cső méretének megfelelő méretű acélspirál behelyezésére kerül sor, amit elektromos duguláselhárító géppel járatunk ki-be. Ezzel a módszerrel a vízsugaras gép előnyein túl komoly lehetőséggel veszi fel a harcot a nagyobb, egész darab gócok felszínre juttatásában is.

Kül-, és beltéren egyaránt használható technikáról beszélünk, ami önmagában, képes azonnal megszüntetni a dugulást. Mindkét megoldásban megvan a károkozás veszélye, ha nem a megfelelő rutinnal rendelkező duguláselhárító szakember kezeli a kezében lévő technikát vagy a professzionális eszközöket.

3. A cső bontása és cseréje

Ha az első két duguláselhárítási módszer már nem hatékony, és hiába próbálkozunk a duguláselhárítást gépekkel megoldani, akkor lép életbe, ha már semmi esélyünk sincs. A folyamatos javítások költsége oly mértékben megnő, hogy inkább megéri az adott szakaszt kicserélni (így egy új szennyvízvezetékünk lesz), mint a fenntartást folyamatos gépi csatornatisztítással megoldani. Itt meg kell említeni, hogy a bontási munkálatok megkezdése előtt, mi minden esetben megpróbálunk más módszert keresni a problémák megoldása érdekében.

Fejlett, professzionális eszközparkunk segítségével rendszerét kamerás csatornavizsgálatnak, csőkamerázásnak vetik alá duguláselhárító szakembereink, mely szolgáltatásért nem számítunk fel plusz árat. Amennyiben szükséges fémkereső eszközt is be tudunk vetni a munkálataink során, az esetleges földalatti csatornák feltárásakor.

A dugulás jellegét tekintve döntő lehet, hogy az adott szakasz bel-, vagy kültéren helyezkedik el. Lakáson belül nagyrészt zsírlerakódással, popsi törlőkendő, női intim kellékek, és egyéb dugulás fordul elő, míg kültéri csatornák esetében nem ritka a fa gyökérbenövés, elkorhadt zsalu vagy patkányfogó, által okozott dugulás.

Szennyvízvezetékek építésekor mindig figyelmet kell fordítani a vezetékek megfelelő lejtésére a dugulás elkerülése érdekében. A vezeték lejtésének elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy a szennyvíz gond nélkül folyhasson, közben a hordalékot és a szennyeződést lebegtesse el. Ugyanakkor nem árt, ha a vezeték csendes is.
Egy nagy lejtésű szennyvízvezeték igen hangos tud lenni, a víz elszalad a hordalékot otthagyva maga után. A szennyvíz sebessége nem lesz elegendő a túl kicsi lejtéstől, emiatt kiülepszik az iszap, ami a cső falán megtapadva folyamatosan növekszik majd dugulást okoz.